Blog

Aardpeerchips!

Aardpeer, Jerusalem Artichoke, topinamboer…. zoveel namen en zoveel mogelijkheden

Het meest toffe aan deze knol is dat hij rauw te eten is, gekookt als aardappel, gepureerd, als soep of gewokt… de mogelijkheden zijn eindeloos!

Daarnaast groeit hij heel makkelijk, als je een stukje over hebt, gooi hem terug on de aarde en volgend jaar staat er weer een grote zonnebloem achtige plant.

Je hebt heel veel soorten, en de knol vormt zich vanaf oktober, zorg dat de eerste vorst er over is geweest en oogst alleen wat je nodig hebt, de knollen blijven prima in de grond.

bij langere zomers zullen er ook mooie gele bloemen vormen, het type ‘gigant’ staat bekend als een aardpeer die het vroegst bloeit, dus met de meeste kans op de mooie gele zonnebloem achtige bloemen.

Ik heb momenteel in het Carpe Vitam knabbelbos twee soorten en ben opzoek naar nieuwe varianten. Heb je deze en lijkt het leuk om te ruilen? laat dan een berichtje achter!

Hierbij het aardpeer chips recept:

Warm de over voor op 200graden

pas 3 a 4 mooie langwerpige knollen, het liefst vers geoogst en borstel deze onder stromend water schoon

Dep de knollen schoon en maak mooie plakjes met een mandoline of dunsnijder

Leg de schijfjes op wat keuken papier, sprenkel wat zout erover en dep ze droog

leg daarna de schijfjes op een bakplaat en bekwast ze met wat olijfolie en kruiden naar smaak (zout en peper is mijn favoriet)

laat ongeveer 50 minuten bakken (halverwege even omdraaien) LETOP de tijd is afhankelijk van het type oven en hoe dik je de plakjes hebt gemaakt.

En dan smullen maar!

Ik serveer ze graag met een pesto van walnoot en zevenblad.